Učenje srcem – nova knjižica koja djecu uči o osjećajima

12 Promocija Učenje srcem, knjiga, fotograf Maja Kardum

Učenje srcem – nova knjižica koja djecu uči o osjećajima

Na knjižici Učenje srcem radile su tri generacije žena: u njoj je mudrost iskusne dječje kliničke psihologinje, zrelost dječje vrtićke psihologinje i dodir s djetinjstvom mlade ilustratorice

Zagreb, 13. prosinca 2019. – Jučer je u Zagrebu predstavljena knjižica „Učenje srcem: kako prepoznati i izraziti osjećaje, za djecu od 6 do 8 godina“ čije su autorice iskusne dječje psihologinje mr.sc. Mirjana Šprajc Bilen i Sandra Smiljić. Knjižica koja je upravo izašla iz tiska prvi je korak projekta Učenje srcem, a početkom 2020. autorice kreću i s edukativnim radionicama. Sljedećim tiskanim izdanjima planiraju obuhvatiti i ostale razvojne periode djece od druge godine pa sve do adolescencije.

Autorice knjižice su dvije iskusne psihologinje, mr.sc. Mirjana Šprajc Bilen i Sandra Smiljić, koje su svoj profesionalni život posvetile djeci u kliničkoj praksi i dječjim vrtićima. Projekt Učenje srcem djecu uči ono što je za njihov razvoj najvažnije – kako slobodno osjećati sve osjećaje, pritom naglašavajući kako su svi naši osjećaji pokretači i putokazi prema smislenom i ispunjenom životu.

Na promociji su, uz autorice Mirjanu Šprajc Bilen i Sandru Smiljić, o knjizi govorili: jedan od njezinih recenzenata, cijenjeni izvanredni profesor i primarijus pedijatar Milivoj Jovančević, mlada ilustratorica Viktorija Jaković te urednik knjižice Krešimir Katkić iz Naklade Cvrčak, koja je i izdavač ove knjižice.

6 Promocija Učenje srcem, Viktorija Jaković, Krešimir Katkić, Mirjana Šprajc Bilen, Milivoj Jovančević, fotograf Maja Kardum
Viktorija Jaković, Krešimir Katkić, Mirjana Šprajc Bilen, Milivoj Jovančević, fotograf Maja Kardum

Bez osjećaja nema života

„Svi naši osjećaji su u redu i oni nose naša srca, bez njih nema života. Emocionalni razvoj, a pritom mislim: razumjeti sebe, razumjeti druge, komunikacija i samokontrola, bitno određuju naše mentalno, a u konačnici i fizičko zdravlje. Dobre vijesti su da se te vještine mogu naučiti, a Učenje srcem djeci u tome može uvelike pomoći. To je najbolja prevencija i ujedno naša motivacija za rad“, rekla je dugogodišnja klinička psihologinja i autorica knjige, Mirjana Šprajc Bilen.

Djeca u ovoj knjižici srcem uče tri glavna aspekta emocionalnog razvoja. Prvo učenje srca je: prepoznati svoje osjećaje i potrebe, odnosno upoznati i razumjeti sebe. Drugo: prepoznati, razumjeti i do neke mjere tolerirati osjećaje, potrebe i očekivanja drugih ljudi, odnosno razvoj empatije. Treće: Ponašanjem pokazati svoje osjećaje i potrebe drugima, na konstruktivan i prihvatljiv način, u skladu sa zahtjevima okoline, odnosno razvoj asertivnosti.

„U današnje vrijeme osjećaji nisu popularni, gura ih se pod tepih i smatra ih se slabostima. Ali osjećaji su srce čovjeka, oni nas pokreću. Učenje srcem ima za cilj poticati razvoj emocionalnih i socijalnih kompetencija djece kako bi odrasli u zdrave i uspješne ljude koji su zadovoljni svojim životom u cjelini“, izjavila je Sandra Smiljić, dječja psihologinja i autorica knjige.

Društvo suvremeno, a priroda ljudskih emocija nepromijenjena

Milivoj Jovančević, cijenjeni pedijatar i recenzent knjižice je rekao: „U našem suvremenom društvu roditeljstvo se suočava s brojnim izazovima, između ostalog i s nedostatkom vremena za kvalitetnu komunikaciju s djetetom i prijenos „softvera“ s roditelja na dijete, roditeljskih misli, stajališta i osjećaja o svemu što nas okružuje. Posljedično, dijete o svijetu oko sebe, o tome što se smije ili ne smije, što je etično ili nije te kako se osjećaju drugi, uči na televiziji, u igricama i na ulici.“

„Ovaj priručnik je iznimno važan jer poziva roditelje i stručnjake koji rade s djecom da se posvete djetetu i ovoj izuzetno važnoj temi. Osjećaji nam u životu trebaju pomagati. Mi trebamo biti bolji zahvaljujući osjećajima, a ne da su osjećaji ti koji nas sputavaju i umanjuju šanse za uspjeh u životu“, zaključio je Jovančević.

Cilj ove knjižice je pomoći djeci od 6 do 8 godina u emocionalnom rastu i sazrijevanju jer upravo taj razvoj ima veliki utjecaj na to da dijete bude uspješno, ispunjeno i zadovoljno svojim životom u cjelini. Djeca su u toj dobi izložena velikim životnim promjenama, kreću u školu, pritisci iz okoline se pojačavaju pa su zbog toga osjetljivija.

9 Promocija Učenje srcem, Autorice knjige Sandra Smiljić i Mirjana Šprajc Bilen, fotograf Maja Kardum
Autorice knjige Sandra Smiljić i Mirjana Šprajc Bilen, fotograf Maja Kardum

Tri generacije zajedno, za djecu

Autorice knjige s ponosom ističu kako pripadaju dvjema različitim generacijama žena, jedna u razdoblju mirovine, druga u razdoblju zrelosti. S mladom ilustratoricom Viktorijom Jaković koja je još uvijek srednjoškolka, dobile su u suradničkom timu i treću, mladu generaciju. Ilustratorica Viktorija sjajno je iznijela sve likove i udahnula im život. Na njihovim se licima i govoru tijela jasno vide emocije, kako bi ih svako dijete u dobi od 6 do 8 godina već na prvi pogled moglo raspoznati.

Psihologinje Šprajc Bilen i Smiljić najavile su kako je knjižica samo prvi dio projekta Učenje srcem. Već početkom 2020. u suradnji sa svojim izdavačem, Nakladom Cvrčak, autorice kreću s radionicama za roditelje i stručne suradnike. Radionice će se sastojati od teoretskog dijela vezanog uz socio-emocionalni razvoj djece od 6 do 8 godina te od praktičnog dijela vezanog uz korištenje edukacijskih materijala u knjižici. Sljedećim tiskanim izdanjima planiraju obuhvatiti i ostale razvojne periode djece od druge godine pa sve do adolescencije.

Nova knjižica Učenje srcem može se već sada kupiti na web shopu Naklade Cvrčak, u Hoću knjigu Megastoreu i svim ostalim većim knjižarama. Novosti ovog projekta za djecu možete pratiti na Facebook i Instagram stranicama Učenja srcem i Naklade Cvrčak.

Za više informacija molimo kontaktirajte:

Ines Teković
Čarobne riječi
0919564278
[email protected]

OSTAVI KOMENTAR

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *